Magasinet M!

Vi forstår ikke Hollywood: M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan - hvorfor bliver den mand stadig tilbudt filmprojekter?

Vi forstår ikke Hollywood: M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan kan ikke andet end betragtes som den største flop-instruktør i nyere tid. Men af uforklarlige årsager bliver den indisk-fødte instruktør stadig tilbudt filmprojekter.

Men hvorfor bliver den mand ved med at få opgaver? Det er 14 år siden, han skrev og instruerede gyseren Den Sjette Sans, som er ganske udemærket, men på ingen måde et mesterværk. Året efter fik vi den ditto udmærkede Unbreakable, der også markerede sig ved at ha' et plot-twist til sidst i filmen.

I 2002 så vi så den sidste "gode" film fra Shyamalans hånd, Signs, som dog for alvor delte publikum og anmeldere. En alien-film, hvor det til sidst viser sig, at rumvæsnerne ikke kan tåle vand. Rimelig dumt for de såkaldte intelligente væsner så at besøge en planet, der består af 70% vand.

Og herfra eskalerede dumheden i Shyamalans film.

På de næste par sider guider vi dig igennem Shyamalans pinlige karriere.

 

ANNONCE
Vi forstår ikke Hollywood: M. Night Shyamalan

The Village havde egentligt masser af potentiale og som sådan udemærket skuespil. Men for dælen, hvor falder filmens plot-twist sidst i filmen til jorden. Med et ordentligt brag. Så du fortæller mig, at en lille gruppe mennesker har formået at leve helt isoleret fra en moderne omverden i en lille nationalpark i den tro, at de selv levede i noget, der ligner 1800- 1900-tallet? Uden at blive opdaget eller fatte mistanke?

Så siger vi det.

ANNONCE
Vi forstår ikke Hollywood: M. Night Shyamalan

Og det skulle blive værre. Meget værre. Personligt var undertegnede ret vild med de første trailere, der kom til Lady In Water i 2006. Men for helvede, en gang makværk. Alt i den film er gennemført dumt. Og slutningen? Oh my fuckin' God! Shyamalan indrømmede senere, at Lady In Water var baseret på en historie, han plejede at fortælle sine børn, inden han lagde dem i seng. Hvordan de mægtige Hollywood-folk overhovedet kunne se et potentiale i den film ud fra det hjernedøde manuskript er os en kæmpe gåde.

ANNONCE
Vi forstår ikke Hollywood: M. Night Shyamalan

Man skulle fristes til at tænke, at Shyamalan da måtte have ramt bunden med Lady In Water. Men fik The Happening premiere (2008).

Selv filmens hovedperson, Mark Wahlberg har nærmest været ude at undskylde for dette makværk af en film, hvor planter og træer slår menneskene ihjel. Seriously? Hvordan kan det nogensinde lyde som en god idé?

ANNONCE
Vi forstår ikke Hollywood: M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan startede egentligt meget pænt med flotte 85% med Den Sjette Sans på filmanmeldersitet Rotten Tomatoes. Men med The Happening var Shyamalan helt nede på pinlige 17%. Det vil sige, at hele 83 % af alle filmanmelderne mente, at hans film stank noget så grusomt. Det afspejlede sig også i filmens indtjening, der lå på sølle 64 millioner dollar.

På trods af de evigt dårlige anmeldelser og større og større filmflop (Lady In Water formåede kun at omsætte for 42 millioner dollar) fik M. Night Shayamalan alligevel lov at instruere et af filmåret 2010s helt store satsninger, The Last Airbender. Muligvis fordi han selv kastede penge i projektet. Filmen scorede nærmest helt uhørte sølle 6% positive anmeldelser på rottentomatoes. Seks procent.

Den indtjente 132 millioner dollar i USA ud af et budget (uden markedsføring) på 150 millioner dollar. Heldisvis for folkene bag, formåede filmen på forunderlig vis at hive en lille skilling hjem i resten af verden, så minus blev vendt til plus. Filmen blev altså på ingen måder det hit, Hollywood havde ventet af den populære tegneseriefigur (The Last Airbender, ikke Shyamalan).

ANNONCE
Vi forstår ikke Hollywood: M. Night Shyamalan

Will Smith er kongen af Hollywood. Han har stort set aldrig lavet en flopfilm. Således formåede hans sidste film, Men In Black 3, at omsætte for 625 millioner dollar på verdensplan efter at have scoret udmærkede 70 % på Rottentomatoes. Men så blev Smith udsat for en omgang M. Night Shyamalan i fremtidsthrilleren After Earth.

Filmen har endnu ikke fået dansk premiere, men er blevet slagtet af de amerikanske anmeldere og klarede sig horribelt i dens åbningsweekend, hvor den kun formåede at snige sig ind på en tredjeplads. Ikke nok med det, så er After Earth den dårligst bedømte Will Smith-film nogensinde. Selv makværket Wild Wild West klarede sig næsten dobbelt så godt hos anmelderne. Og den film failede ellers på alle punkter.


Vi krydser fingre for, at Shymalans karriere er definitivt død med After Earth.

ANNONCE
Del

Seneste nyt