Magasinet M!

10 personer, som du måske ikke vidste har gjort verden til et bedre sted

Gavmilde mennesker gennem historien!

Vi kan vel godt blive enige om, at velgørenhed altid er en god ting. Men sommetider virker det som om, at det er vigtigere at fortælle, at man donerer til velgørenhed end egentlig at gøre det.

Sådan var det dog ikke ved disse 10 mennesker, som var generøse og velgørende – uden alt opmærksomheden omkring det. 

ANNONCE

10. Chuck Feeney

Beslutningen om at give sin formue væk, var ikke svær for Chuck Feeney. Da han blev spurgt ind til sine generøse handlinger, sagde han: "En mand kan kun bære et par bukser ad gangen." Hvilket, selvom det ikke er helt sandt, er ret smukt sagt alligevel. I 1960'erne blev Feeney rig ved at oprette toldfrie butikker i lufthavne, der hurtigt blev til en blomstrende forretning. Det, sammen med mange skarpe investeringer i teknologi start-ups, gav ham en nettoværdi på 7 milliarder dollars. I en alder af 85 var tallet faldet til 2 millioner dollars.

Ved at overføre sin enorme rigdom til atlantiske filantropier, en samling af flere forskellige velgørenhedsorganisationer, som han havde finansieret, begyndte Feeney at give sin rigdom væk til sager og problemer, som han følte stærkt for. I 1990'erne lovede han økonomisk støtte til paramilitære grupper i Nordirland, hvis de opgav væbnede konflikter og accepterede valgpolitik. Feeney donerede også til at skabe et folkesundhedssystem i Vietnam.

9. Richard Leroy Walters

ANNONCE
10 personer, som du måske ikke vidste har gjort verden til et bedre sted

Der er sikkert ret stor sandsynlighed for, du ikke kender Richard Leroy Walters. Og det er helt okay. Der var nemlig heller ikke mange, der kendte ham, selv da han var i live. Rita Belle, som var en af de få, der kendte Walters, lærte om ham, at han ”opgav alle de materielle ting, som vi mener, vi behøver.”

Walters og Belle blev venner, og hun opdagede senere, at Walters var hjemløs og sov på gulvet i seniorcenter. Walters fortalte Belle, at han spiste på hospitalet og brugte en telefon der. På trods af, at han var hjemløs, var Walters ikke fattig. Han var faktisk millionær, som i sit testamente ville donere millioner til velgørende organisationer, herunder National Public Radio og the Catholic Church Mission. Sidstnævnte handling var til ære for Walters ven, Belle. Walters var nemlig ateist, mens Belle var katolsk.

8. Ronald Read

ANNONCE

Ligesom Richard Walters viste Read ikke sin rigdom eller gav nogen form for indikation på, at han var rig overhovedet. Read var kendt for at gå rundt med en meget laset hat i byen. En kvinde strikkede ham en ny til erstatning, da hun frygtede, at den ikke ville holde gennem vinteren. Han oplevede også, at hans måltid blev betalt af en anden kunde, fordi kunden frygtede, at Read ikke kunne betale.  

Sandheden blev dog afsløret efter hans død, da Read efterlod Brattleboro Memorial Hospital og Brooks Library henholdsvis $ 4,8 millioner og $ 1,2 millioner. Donationerne kan synes tilfældige, men det blev hurtigt afsløret, at Read ofte besøgte Brattleboro Memorial Hospital for at få kaffe og morgenmad. Meget tyder på, at hans donationer var en form for tilbagebetaling. 

7. Prince

ANNONCE

Den ikoniske kunstner ændrede verden på flere måder end en. Princes død afslørede en anden side af ham, som han var omhyggelig med ikke at offentliggøre: hans filantropi. Van Jones, en miljøforkæmper, arbejdede på George W. Bushs clean jobs act, da han modtog en anonym donation på $ 50.000. Jones mindes ikke at godkende den, men uger efter fik han samme check igen. 

Han ville ikke modtage en så stor check uden at kende afsenderen, så han returnerede den igen, blot for at få et opkald fra en af Princes folk. Jones spurgte, hvem afsenderen var, og repræsentanten nægtede at sige det, men afslørede, at hans yndlingsfarve var lilla. 

Dette er blot ét eksempel på Princes generøsitet og hvordan, han udviste den. Der er mange andre i række, og Prince er ikke kun savnet for hans musik, men også hans store hjerte. 

6. George Michael 

ANNONCE

En anden musiker, der også kan ses som filantrop, er den britiske sanger, sangskriver og rekordproducent George Michael. Selv om hans offentlige liv var et spørgsmål om nationale overskrifter i Storbritannien, holdt han sin filantropi ude af aviserne. Det var først efter hans død, at folk opdagede, hvor generøs en mand, han virkelig var. En medarbejder på et hus for hjemløse fortalte, at Michael arbejdede der gentagne gange, men bad medarbejderne om ikke at fortælle nogen om hans tilstedeværelse.  

Hans velgørenhed var også tilfældig og spontan. En kvinde på Deal or No Deal foralte, at hun havde brug for tusindvis af kroner til IVK-behandling. Næste dag modtog hun et telefonopkald fra Michael, der tilbød at betale for behandling. Da en servitrice fortalte ham om hendes gæld, der afholdt hende fra at blive sygeplejerske, gav Michael hende 5.000 £ i drikkepenge. Hun blev også bedt om at holde det hemmeligt og afslørede det først efter Michaels død. 

5. Jack MacDonald 

ANNONCE

Jack MacDonald boede i en lille, 1 værelses lejlighed. Hans tøj var hullet. Kort sagt levede han ikke livet som en multi-millionær. MacDonald gik op i meget vigtigere ting: mennesker. MacDonald øgede sin arv til over 180 millioner dollars gennem investeringer.   

Gennem hele sit liv lavede han anonyme donationer til hundredvis af organisationer. Og det fortsatte faktisk efter hans død. MacDonald var enkemand uden børn, og efterlod hele sin formue til Seattle Children's Hospital, University of Washington Law School og the Salvation Army.

4. Roberto Clemente

ANNONCE
10 personer, som du måske ikke vidste har gjort verden til et bedre sted

Selvom Roberto Clemente mest er kendt for det, han gjorde på baseballbanen, er der meget andet, han kunne være kendt for også.  Clemente var en af de første latinamerikanske boldspillere, som blev en baseballstjerne, og indfødte i Puerto Rico mente, at han skulle være et godt eksempel for sit land og folk. Clemente ville være vært for baseballskoler for underprivilegerede børn gratis, og har især bidraget til at levere mad til folk i nød. Desværre er det først i forbindelse med hans død - som mange af vores andre tilfælde – at vi virkelig får Clementes generøsitet at se. Efter et massivt jordskælv forårsagede stor ødelæggelse i Nicaragua, organiserede Clemente økonomisk hjælp, men indså hurtigt, at korrupte embedsmænd holdt pengene fra at nå ofrene. Han skyndte sig derfor ombord på det næste fly til Nicaragua for at redde trådene ud, men det tragiske skete, at flyet styrtede ned og dræbte alle ombord. Clementes gode arbejde lever videre med en community service award opkaldt efter ham i MLB.

3. Eldon Foote

ANNONCE

Eldon Foote associeres sjældent med en helt. Advokaten brugte sin baggrund til at undgå at betale skat, forlod sin familie til fordel for en anden kvinde og skiftede karriere for at blive marketingchef. Alt om Eldon Foote skreg, at han var selvcentreret og egoistisk. 

Foote har ikke ligefrem haft et let liv, med en plads i hæren under anden verdenskrig. Han vendte hjem og giftede sig og fik fem børn. Men han blev ulykkelig og skilt - ikke kun sin kone, men skiftede også helt karriere. Herefter blev han ulykkelig igen, og efter en hård skilsmisse fra sin anden kone, solgte Foote virksomheden og giftede sig for sidste gang. Hans filantropi begyndte herefter. 

Da hans hjemby forberedte sig på at være vært for en massiv international atletisk begivenhed i 2001, var sportsområdet ved Alberts Universitet i stort behov for renovering. Atletikafdelingen havde burg for en donation på 2 millioner dollars, så de kontaktede Foote, som var en tidligere atlet. Foote sagde ja og sendte dem det fulde beløb. Kort efter blev Foote diagnosticeret med kræft og døde kun en måned senere. Hans testamente afslørede, at han efterlod langt størstedelen af sin nettoværdi til velgørende organisationer. Foote efterlod 160 millioner til Edmonton Community Foundation, den største donation, organisationen nogensinde har modtaget. Footes familie var slet ikke tilfreds med hans beslutning. De sagsøgte, men tabte. 

2. Steinbrenner 

ANNONCE
10 personer, som du måske ikke vidste har gjort verden til et bedre sted

Da en orkan i South Florida i 1992 ramte, dukkede Steinbrenner pludselig op ved the Salvation Army Central Distribution Center i Tampa med ordene: "Sæt mig til at arbejde." Steinbrenner sad ikke bare i lobbyen og viste sit ansigt; han hjalp med at læsse en masse vand i en kæmpe lastbil. Derefter kørte han seks og en halv time til Homestead og leverede vandet til orkanens ofre. Han gjorde det hele uden behov for opmærksomhed. Ingen kameraer, ingen presse, bare Steinbrenner.  

Selvom Steinbrenner blev betragtet som en mand, der var hurtig til at miste sit temperament, var han tydeligvis lige så hurtig til at hjælpe nogen i nød. Han betalte begravelsesudgifterne til en familie, der sørgede over deres dræbte søn, han betalte for beskadigede instrumenter for et lokalt skoleband, hvis øvelokale blev ødelagt, og da han var vidne til et døvt barn, der kæmpede for at få en autograf, købte han høreapparater til barnet.

1. Julius Rosenwald

ANNONCE
10 personer, som du måske ikke vidste har gjort verden til et bedre sted

Det er et mysterium, hvorfor alle ikke kender til Julius Rosenwald. Han afsluttede ikke engang gymnasiet, men han formåede at blive formand for Sears, Roebuck & Company og var en livsforandrende filantrop.

I begyndelsen af 1900'erne gav Rosenwald $ 62 millioner væk, hvilket ville svare til en milliard dollars i dag. Og selvom pengemængden, der blev doneret, er vigtig, er det, der gør Rosenwald så speciel, hvem han gav pengene til.  

Næsten alle Rosenwalds donationer gik til at hjælpe afroamerikaner med at få en bedre uddannelse ved at bygge skoler og centre. Som en jødisk mand, der havde været offer for diskrimination, identificerede Rosenwald sig med afroamerikanere. Han hjalp ikke blot fra sidelinjen, men var en aktiv stemme i disse samfund. Deres arbejde var ikke let, da flere skoler blev brændt ned, men det afskrækkede ikke Rosenwald eller samfundet. Skolerne blev bygget op igen. Rosenwald ændrede livet for tusindvis af sorte børn, og det eksempel, han satte for sine egne børn, reddede endnu flere liv. År senere reddede hans børn 300 jøders liv, som flygtede fra Tyskland. En Rosenwald gør endnu engang verden endnu bedre.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

ANNONCE