9 vilde film-rekorder
Hvor lang er verdens længste film, hvilke film har vundet flest Oscars og 7 andre vilde film-rekorder.
Avatar (2009):
16,5 mia. kr. på verdensplan
Borte Med Blæsten (1939):
9,4 mia. kr. i USA alene (justeret for inflation)
Da Avatar kom ud i 2009 revolutionerede den filmscenen. Ikke så meget på grund af filmens historie, men fordi, den for alvor gjorde 3D mainstream. Og med 3D, kom de voldsomt forhøjede billetpriser. Avatar strøg til tops i alverdens biografer og blev suverænt den film, der har omsat for mest. Men det betyder ikke, den har solgt flest billetter. Langt fra. Faktisk har Borte Med Blæsten solgt over dobbelt så mange billetter, hvis man ser på billetsalget i USA alene.
Igen kan man så argumentere for, at Borte Med Blæsten ikke havde meget konkurrence dengang, der var ikke noget, der hed computerspil eller piratkopiering. Set i det lys, er det vildt imponerende, at Avatar har formået at omsætte for sig meget, som den har.
Så vi synes, at en delt førsteplads til de to film er på sin plads.
Kongen Vender Tilbage (2003)
Der dør seriøst mange Uruk-Hais, orker, gobliner, elvere og mennesker i Ringenes Herre-filmene. Her kan Rambo og Commando godt gå hjem. Helt præcist får filmens instruktør Peter Jackson gjort det af med 836 levende væsner i den tredje Ringenes Herre-film, Kongen Vender Tilbage. Til sammenligning lykkedes det Steven Spielberg at likvidere usle 208 sjæle i Saving Private Ryan fra 1998.
The Cure For Insomnia (1987)
Lider du af søvnløshed? Så var det måske en idé at sætte The Cure For Insomnia på dvd'en. For som titlen afslører, er der god chance for, at du falder i søvn undervejs. Med sin længde på 87 timer, eller 5220 dræbende kedlige minutter, er The Cure For Insomnia verdens længste film.
Priates Of The Caribbean: Ved Verdens Ende (2007):
Budget: 1,78 mia. kr.
Cleopatra (1963):
Budget: 1,89 mia. kr. (justeret for inflation)
Igen har vi valgt at tildele førstepladsen til to film, da inflationen tegner et anderledes billede, af hvad der rent faktisk er verdens dyreste film. På trods af, at den tredje Pirates-film havde et budget på næsten 1,8 mia. kr, lykkedes det den, at tjene 5,7 mia. kr på verdensplan. Knap så godt gik det for Cleopatra, da den udkom tilbage i 1963. Ud af et budget på 44 mio dollar - før inflation - formåede den kun at tjene halvdelen af pengene ind igen.
John Carter (2012)
Kalkuleret tab: 1,2 mia. kr.
Disney er ikke kendt for at være nærige med deres filmbudgetter. Og med John Carter satsede de i den grad stort. Med pixar-guruen Andrew Stanton bag roret og den forholdsvis ukendte skuespiller Taylor Kitsch i hovedrollen, syntes Disney, at det var alletiders idé at investere en masse dollar i historien om John Carter fra Mars, der første gang så dagens lys helt tilbage i 1917 i tegneserieform.
Var den pengene værd? På ingen måde! Faktisk ser det ud til, at John Carter bliver et af Disneys største økonomiske fiaskoer nogensinde. Disney har selv udtalt, at de regner med at tabe 200 millioner dollar på filmen. Av!
Transformers 2: Revenge Of The Fallen (2009)
Det der med historien plejer at være en mindre, ligegyldig detalje i instruktør Michael Bays film. Og Transformers 2: Revenge Of The Fallen er ingen undtagelse. Til gengæld er han fantastisk til at caste sprøde skuespillerinder og springe ting i luften. Faktisk sikrede Bay sig en plads i Guiness Rekordbog for største eksplosion, hvor der er tilstedeværende skuespillere med netop Revenge Of The Fallen. Flot.
Return Of The King(2003)/Titanic(1997)/Ben-Hur(1959)
Antal vundne Oscar: 11
I 1959 formåede det episke oldtidsdrama Ben-Hur med nu afdøde Charlton Heston i hovedrollen at hive 11 Oscar-statuetter hjem. Små 40 år efter blev det Titanics tur til at gafle 11 Oscar. Måske de 11 statutter steg instruktør James Cameron til hovedet, da han udråbte sig selv til "King of the world" under en af sine mange takketaler?
Efter at være blevet forbigået med de første to Ringenes Herre-film belønnede Oscar-komitéen endelig de mesterlige film ved at tildele den tredje film i Ringenes Herre-serien hele 11 velfortjente Oscar-statuetter.
Nil By Mouth (1997)
Film som Pulp Fiction, Boondock Saints og Reservoir Dogs kan gå godt hjem. Ingen af dem kan nemlig hamle op med Gary Oldmans instruktør-debut Nil By Mouth, når det kommer til antal 'fucks' fyret af i løbet af en film. Helt præcist bliver der sagt 'fuck' hele 428 gange i løbet af filmens 128 minutter lange spilletid. Det er fuckin' mange bande ord.
Hej, jeg vil gerne be' om to billetter til Night of the Day of the Dawn of the Son of the Bride of the Return of the Revenge of the Terror of the Attack of the Evil, Mutant, Alien, Flesh Eating, Hellbound, Zombified Living Dead Part 2: In Shocking 2-D.
Gyserkomedien fra 1991 har verdens uden sammenligning længste og dummeste tiltel. Tillykke herfra.