Magasinet M!

De 10 bedste gyserfilm på Netflix

Her binge-listen til en makaber weekend

Netflix har over årene haft et væld af imponerende gyserfilm i biblioteket, og mens mange af genrens bedste klassikere med tiden er overgået til andre streamingtjenester, takket være skiftende licenser - har Netflix stadig et solidt horror-katalog at byde på. Det har de, ikke mindst takket være deres egne produktioner, der gennem de seneste år har fyldt hullerne, som legendariske klassikere som The Shining og Rosemary's Baby har efterladt. 

Her er 10 gyserfilm der uden tvivl er værd at bruge tid på, på Netflix anno 2022. 

ANNONCE
The Platform

The Platform (2020)

Instruktør: Galder Gaztelu-Urrutia
Hvorfor: The Platform er en vanvittig visualisering, af hvor galt det kan gå, hvis man går ind for en en hård klasseopdeling af et samfund - et spansk mesterstykke, der med få greb skaber en voldsomt ubehagelig film.

I The Platform følger vi en indsat i et vertikalt fængsel, hvor en platform med mad, hver dag starter fra toppen og kører ned mod bunden af fængslet - Fra toppen er platformen læsset med en overdådighedsbanket af mad og drikke - det bliver der mindre af, mens galskaben overtager - hver gang platformen sænkes et niveau. 

The Platform på Netflix

ANNONCE
Deliver Us from Evil

Deliver Us from Evil (2014)

Instruktør: Scott Derrickson
Med: Eric Bana, Jeol Mchale m.fl.

Hvorfor: Den umage blanding af politidrama og overnaturlige elementer skaber en clichéfyldt film, der det på trods gør det svært ikke at lade øjnene hvile på skærmen

New York politibetjenten Ralph Sarchie (Eric Bana) har set en del vanvittige ting gennem karrieren - så meget, at dårligdommen er begyndt at forgifte hans sjæl. Sarchie bliver yderligere testet af, da hans partner bliver udsat for en voldom bizar hændelse - som fører til et partnerskab med en præst, der forsøger at overbevise den garvede betjent om at dæmoner rent faktisk eksisterer.

Deliver Us from Evil på Netflix

ANNONCE
Fear Street: Part One 1994

Fear Street: Part One 1994

Instruktør: Leigh Janiak
Med: Maya Hawke, Kiana Madeira, Olivia Scott Welch m.fl.
Hvorfor: Adaptionen af Gåsehud-forfatteren R.L. Stines Fear Street er oceaner mere voldsomme og blodige, end hvad vi kender fra de mere børnevenlige produktioner.

I 2021 kørte Netflix et fabelagtigt horror-event, med hele tre gyserfilm: Fear Street trilogien. 

I Fear Street Part 1 dykker man ned i et 90'er gennemsyret slasher-univers med referencer til et væld af kendte ældre gysere - uden at det bliver helt uudholdeligt. Filmen er mere helstøbt end man kunne forestille sig, for den første af tre film - som også har travlt med at etablere mytologien for de næste to installationer.

Fear Street Part One på Netflix

ANNONCE
Fear Street: Part Two 1978

Fear Street: Part Two 1978

Instruktør: Leigh Janiak
Med: Sadie Sink, Ryan Simpkins, Ted Sutherland m.fl

Hvorfor: Af samme årsager som ovennævnte.

Mens første installation af Fear Street legede med 90'er temaer, hopper Part Two tilbage til 1978, med alt hvad man kunne forestille sig af troper og campiness fra denne periode - der blandt andet placerer retro-fornemmelsen fornemt, omkring filmens americana Summer Camp-setting: Camp Nightwing

Fear Street Part Two på Netflix

ANNONCE
Fear Street Part Three 1666

Fear Street Part Three 1666

Instruktør: Leigh Janiak
Med: Ashley Zukerman, Olivia Svott Welch, Kiana Madeira m.fl

Hvorfor: Igen: Af samme årsager som ovennævnte.

Fear Street Part 3 1666 leverer endnu et tidshop, der igen kører ind på en helt ny stil. Her binder den effektivt de overliggende temaer sammen: Og det uhyggelige her, består blandt andet i hvordan de overnaturlige fænomener spænder over flere århundreder og generationer, der må kæmpe mod det. 

Fear Street Part Three på Netflix

ANNONCE
Creep

Creep 

Instruktør: Patrick Brice

Med: Patrick Brice og Mark Duplass

Hvorfor: Duplass-brødrene er kendte for at lave Indie-film med stort I. Og med Creep har Mark Duplass sammen med kollegaen Patrick Brice skabt en både god, effektiv og vanvittigt psykologisk, lille horror-film. 

I Creep får Duplass' karakter, Josef, lokket en fotograf ud til sit hjem via en lovende annonce på Craigslist (amerikansk annonce-site, red.). Alt er selvfølgelig ikke, som det i første omgang ser ud til at være. Creep sætter et vaskeægte mareridtsscenarie op for alle, der nogensinde har mødt en person online. Det går langsomt, men er møghamrende spændende. Og så vil slutscenen med sikkerhed hjemsøge dig i lang tid, når først du slukker for dit TV.

Creep på Netflix

ANNONCE
The Cabin in the Woods

The Cabin in the Woods (2011)

Instruktør: Drew Goddard
Med: Kirsten Connolly, Chris Hemsworth, Jesse Williams, Richard Jenkins m.fl. 
Hvorfor: The Cabin in the Woods er en moderne gyserklassiker, med klassiske troper - og et vildt twist, der overrasker (hvis ikke du har set den, vil vi ikke spoile)

The Cabin in the Woods har et helt klassisk plot, som næsten lyder for generisk til at være sandt: Fem venner tager på ferie i en øde skovhytte - stedet byder selvfølgelig på grumme overraskelser - og så er der ikke sagt for meget. Her er det selvfølgelig vigtigt at notere en ganske ung Chris Hemsworth i rollen som jock'en Curt. Lige inden han for alvor blev kendt som Marvel's Thor. Plottet styres mesterligt rundt af den garvede Lost-producer Drew Goddard i instruktørstolen

The Cabin in the Woods på Netflix

ANNONCE
Hush

Hush (2016)

Instruktør: Mike Flanagan

Med: Kate Siegel, John Gallagher Jr., Michael Trucco med flere

Hvorfor: Hush er en virkelig veldrejet lille horrorfilm, hvor meningsløsheden gennemsyrer hele filmen. En døvstum forfatter lever tilbagetrukket i en skov, men bliver pludselig opsøgt af en vanvittig og sadistisk psykopat, som kun er ude på en ting: At drive gæk med hende så længe som muligt for til sidst at slå hende ihjel. Uden nogen som helst grund. 

Det er en rigtigt katten-efter-musen-historie, hvor den lille skal narre den store. Kate Siegels karakter bringer en ekstra dimension til filmen, da hun hele tiden skal være ekstra på vagt, da hun jo ikke kan høre noget som helst. Og hun gør det ekstremt godt som vores helt, der bliver nødt til at tænke hurtigt - hvad end hun vil det eller ej. 

Mike Flanagan, der står bag filmen, er et yderst spændende instruktørkort, som tidligere har lavet den vellykkede Oculus.

Hush på Netflix

ANNONCE
A Quiet Place

A Quiet Place

Instruktør: John Krasinski
Med: Emily Blunt, John Krasinski, Milicent Simmonds
Hvorfor: A Quiet Place er en af de mere effektive monstergysere i de senere år. 

Indledningsvist lød det ellers til at alt kunne gå galt: The Office-John Krasinskis instruktørdebut - med konen på rollelisten?

Det viste sig at være ubegrundede bekymringer - for A Quiet Place er en herlig og effektiv monster-horror-film. 

En lille familie har overlevet i et postapokalyptisk USA, hvor man sørger for at være stille, for ikke at vække ondskaben der lurer om ethvert hjørne - og hvad kan gå galt: Parret med to børn, der har lært at være stille - har nummer tre på vej? 

Snyd heller ikke dig selv for A Quiet Place 2, der godt nok ikke når samme højder som originalen - men det er ligemeget - for den bygger selvfølgelig videre til en trilogi!

A Quiet Place på Netflix

ANNONCE
Don't Breathe

Don't Breathe (2016)

Instruktør: Fede Alvarez
Med: Jane Levy, Dylan Minnette og Stephen Lang
Hvorfor: Setuppet til Don't Breathe bliver lynhurtigt vendt på hovedet - filmen der udkom i 2016 var oprindeligt lidt af et indie-hit, men har med tiden fået så meget word-of-mouth at næsten alle har set den. Filmen er direkte ubehagelig. Det her er en gyser der spiller på den ubehagelige stemning, som kontinuerligt strenger seeren an gennem hele alle filmens 90 minutter. 

Tre lidt for smarte tyve tænder på, at bryde ind hos rige mennesker. Den ene får et tip om en blind soldaterveteran, der er kommet til penge som følge af forsikringssagen med sit afdøde barn: Som at stjæle penge fra et barn? Nej overhovedet ikke!

Don't Breathe på Netflix

ANNONCE
Del

Seneste nyt