Magasinet M!

'Dunkirk' er Christopher Nolans sande mesterværk

ANMELDELSE: 'Dunkirk' er en film, der rammer lige i sjælen på dig. Gør dig selv en tjeneste, og SE den!

Originaltitel: Dunkirk
Instruktør: Christopher Nolan
Medvirkende: Tom Hardy, Cillian Murphy, Aneurin Bamard, Harry Styles
Spilletid: 107 minutter
Premieredato: 20/7 2017

6/6

Den 26. maj 1940 blev flere hundredetusinder af britiske tropper omringet af den tyske fjende. Fanget på stranden er der kun én vej væk, og det er ud mod havet. Englænderne er desperate, og soldaterne kan ikke gøre andet end at vente på, at hjælp fra havet kommer. Alt i mens bliver soldaterne angrebet af fjenden fra alle sider. 

Den historiske begivenhed resulterer i, at den engelske hær må hente hjælp fra civile, der i små joller og private både kaster sig i livsfarlige redningsaktioner i et forsøg på at redde så mange soldater som overhovedet muligt. Men tiden er knap...

ANNONCE

Christopher Nolan tager en chance med 'Dunkirk'

For mange filmelskere er Christopher Nolan nok indbegrebet af en Hollywood-film, og for mange er en Nolan-film nok også lig med et forvirrende plot, der som regel kun er med til at snyde sit publikum til at tro, at filmen er bedre end den egentlig er (Inception).

Om det er ren snyd eller moderne filmkunst, det er selvfølgelig en diskussion for sig. Ikke desto mindre kan man ikke argumentere mod det faktum, at syv af Nolans film ligger på IMDBs top 250, og de færreste har nok lyst til at argumentere mod, at The Dark Knight-filmen var on point. Og med sin seneste film, er det ret sikkert at sige, at nummer otte gør klar til at indtage sin retmæssige plads på den populære hitliste.

Med film som Inception, The Dark Night, The Prestige og Interstellar kan man roligt sige, at Nolan er mester i genrefilm, hvor psykologiske mind games og dystopisk sci-fi som regel er omdrejningspunktet. Nolan er en instruktør, der kan lide at lege med fortælleformen, og det er noget, der ofte virker enormt godt

I Dunkirk leger Nolan i den grad også med de muligheder, historien består af. Der kunne lynhurtigt have været gået Titanic i den, hvis Nolan havde besluttet sig for at bruge Dunkirk-begivenhederne som baggrundskulisse for en eller anden tilfældig historie, publikum skal forsøge at forholde sig til. Det er heldigvis ikke tilfældet. Dunkirk er ikke pakket ind i fløjl og popcornselementer. I stedet er det en krigsfilm, der får dig ud på kanten af sædet (virkelig!), og som flår dig rundt både til lands, til vands og i luften. 

ANNONCE
Warner Bros. - 'Dunkirk' er Christopher Nolans sande mesterværk Warner Bros.

Med Hans Zimmer bliver det hele perfekt

Selvfølgelig er det ingen ringere end Hans Zimmer, der har hjulpet til med at løfte filmens lydside. Zimmer har endnu en gang bedrevet et musikalsk mesterværk, der er med til at pirre, fortælle og skubbe til det, filmen gør. 

Præcis ligesom med musikken i Interstellar er det næsten med til at gøre dig bange. Zimmer kan simpelthen noget, som ingen andre komponister i moderne tid er i stand til og i samarbejde med Nolan, går det hele ganske enkelt op i en højere enhed.

Og så bliver vi nok også lige nødt til at tale lidt om Harry Styles, der overraskende nok både imponerer og får os til at ønske, at det tidligere One Direction-medlem vil få flere filmroller i fremtiden. Hans tilstedeværelse ødelægger på ingen måde dynamikken, som der jo en gang i mellem er fare for, når popstjerner får skuespilroller (Ed Sheeran!).

ANNONCE
Warner Bros. - 'Dunkirk' er Christopher Nolans sande mesterværk Warner Bros.

Dunkirk giver dig et blåt mærke

Der skal ikke på noget tidspunkt herske nogen tvivl om, at Dunkirk er Nolans absolut bedste film til dato. Det er et gennemført mesterværk, og filmen sad i mig længe efter, jeg havde forladt biografen. Den satte sig faktisk så godt fat i mig, at jeg er 100% sikker på, at det er den første film, jeg skal se igen, når den i dag får premiere.

Der har været mange gode film i år, og vi er kun halvvejs, men Dunkirk er en af den slags film, der efterlader et blåt mærke i sjælen på dig. Puha.. Stærkt. Meget stærkt!

Leveret af KULTBOX.dk.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce