Magasinet M!

Optøjer fra helvede

Når en stor gruppe mennesker smadrer en hel by, er det måske på tide at slå koldt vand i blodet. Her er 8 af historiens vildeste optøjer

Optøjer fra helvede
Göteborg - 2001

Göteborg - 2001

Svenskerne er normalt et ret fredeligt folk. Det gælder dog ikke, hvis der er EU-topmøde i byen, og George W. Bush er med som gæst. Demonstrationerne startede fredeligt, men inden længe var alle ruder i Göteborgs indkøbsgade knust. Gadekampene udviklede sig så voldsomt, at politiet skød med skarpt - og kastede brosten tilbage mod demonstranterne.

ANNONCE
Optøjer fra helvede
Los AngelesUSA, 1992

Hvem kan glemme navnet Rodney King? Fire hvide betjente blev frikendt for at gennemtæve den afroamerikanske bilist, og vreden kogte over i LA. Byen forvandlede sig til et inferno: Butikker blev røvet, bygninger brændt ned og flere end 50 mennesker mistede livet. Det tog seks dage og en hær, inden gadekampene døde hen. Skaderne løb op i nærheden af en milliard dollar.

ANNONCE
Optøjer fra helvede
ParisFrankrig, 2005

Da to unge algeriere mistede livet under en anholdelse, brød der brand ud i Paris. Bogstaveligt talt. Episoden udløste et inferno af afbrændte biler og bygninger, og optøjerne bredte sig hurtigt langt ud over byens grænser. Politiet så næsten magtesløst til, og efter kort tid turde medierne ikke rapportere nyt om optøjerne af frygt for at puste til ilden. Inden optøjerne døde hen, havde regeringen erklæret undtagelsesteilstand - og i alt 8.973 biler var blevet brændt af.

ANNONCE
Optøjer fra helvede
SeattleUSA, 1999

50.000 demonstranter stimlede sammen for at lukke verdenshandelsorganisationen WTO's topmøde i Seattle. En hob af sortklædte unge knuste butiksruder en masse, og det aktiverede byens kampberedte politistyrke, som svarede igen med knipler og tåregas. Demonstranterne vandt dog kampen, da topmødet blev lukket inde fra resten af byen - og forhandlingerne brød sammen.

ANNONCE
Optøjer fra helvede
GenovaItalien, 2001

Silvio Berlusconi inviterede verdenseliten i G8 til topmøde - men 200.000 aktivister fra hele Europa dukkede op som uinviterede gæster. Genova blev lukket fuldstændigt ned, og det med god grund. Optøjerne er nogle af de mest voldsomme, Europa nogensinde har set: 34 banker blev brændt ned, og 400 demonstranter og over 100 politifolk blev kvæstet.

ANNONCE
Optøjer fra helvede
Woodstock-festivalUSA, 1999

Der var ikke ligefrem fred og kærlighed i luften, da '99-udgaven af Woodstock-festivalen løb af stablen. Skyhøje billetpriser, manglende toiletfaciliteter, bagende sol og kildevand til 50 kroner flasken fik sindene i kog hos de 200.000 musikfans. På andendagen gik festivalgæsterne amok med påsatte brande, smadrede boder og vold som følge. Visse kilder vil vide, at det var Limp Bizkit-sangen 'Break Stuff', der startede balladen.

ANNONCE
Optøjer fra helvede
VancouverCanada, 1994

Det kan gå helt galt, når hjemmeholdet taber finalen i den ærefulde Stanley Cup. Da Vancouver Canucks i 1994 tabte til New York Rangers, samlede 50.000 skuffede hockeyfans sig i byens centrum. Ølforbruget steg sammen med frustrationerne, og inden længe var der bål i gaderne og knuste ruder overalt i Vancouvers centrum. Politiet svarede igen med tåregas og gummikugler, og over 200 fulde hockeyfans måtte på hospitalet, inden optøjerne døde hen næste morgen.

ANNONCE
Optøjer fra helvede
BhagalpurIndien, 1989

Muslimer og hinduer bor side om side i den indiske by Bhagalpur. Det viste sig i 1989 at være en farlig cocktail. De voldsomme optøjer startede, da en gruppe muslimer kastede sten efter et hindu-optog. Situationen eskalerede og byen eksploderede i et mareridt, som bredte sig til de omkringliggende landsbyer. Næsten 2000 mennesker mistede livet, og så sent som i 2007 - 18 år efter urolighederne - blev 14 personer dømt for mord begået under optøjerne.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
M! M!

Følg på:
Facebook
Instagram

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt