Magasinet M!

4 mænd med megaklamme job

De stikker fingrene i toiletter, lig og rottereder og leger med ornepenisser og mavesække. Mød fire mænd, der har de job, som ingen andre vil have

4 mænd med megaklamme job

TOILETMANDEN

Jens-Erik Nielsen Opsynsmand på et toilet, 59 år

Hvordan fik du dit job?

Jeg skulle søge to job om ugen, da jeg var arbejdsløs, så jeg søgte det her. Jeg havde faktisk helt glemt det, da de ringede med et vikariat. Nu er jeg blevet forlænget en del gange, og jeg har lige søgt en fast stilling.

Hvad tænkte du selv om jobbet?

Jeg tænkte, at det jo bare er et job, og hvis bare pengene er rene, så er det fint med mig.

Hvad siger andre til dit arbejde?

I starten kaldte mine venner mig for tissemand. Det generer mig ikke.

Hvad er det værste ved arbejdet?

Indimellem sker det, at folk går på toilettet og ikke helt kan styre det. Så skal alt spules, fordi der rent ud sagt er lort overalt. Faktisk kan jeg godt lide at se forskellen, fra når jeg går i gang, til jeg står med et pænt og rent toilet igen.

Hvad er det fede ved dit job?

Vi har ansvar. Og så har vi kaffe og en computer, så vi kan læse nyhederne i de døde perioder. Som regel kommer der færre besøgende omkring 20-tiden, når butikkerne lukker. Jeg synes også, det er hyggeligt, når folk kommer og snakker. Jeg bliver så glad, når jeg kan se, hvor overraskede de bliver. Når de ser, at de er kommet ind på et pænt og rent offentligt toilet. 

Har du nogensinde overvejet at lave noget andet?

Jeg har faktisk stort kørekort, men jeg har ikke lyst til at køre, som trafikken er i byen. Jeg vil gerne have en fast stilling her og blive her, til jeg går på efterløn.

ANNONCE
4 mænd med megaklamme job

Rotte­fængeren

Michael Møller Skadedyrsbekæmper, 54 år

Hvordan fik du dit job?

Jeg er uddannet blikkenslager, men jeg blev træt af gamle radiatorer og faldstammer. Min lillebror var skadedyrs­bekæmper, og han sagde, at de manglede folk. Det var i 1998, og så var min lykke gjort.

Hvad tænkte du selv om jobbet?

I starten tænkte jeg, at rotter nok ikke lige var mig. Jeg havde det, ligesom alle andre har det med rotter, men jeg gav det en chance, og man vænner sig til det. Jeg har oplevet rotter, der løb mellem benene på mig og hen over mine arme.

Hvad er det fede ved dit job?

Det er et detektivarbejde, hvor det gælder om at finde fejlen et sted. Hvis alle rør er tætte, er der jo ingen rotter. Det er mit job at finde den fejl, og det er ikke som i gamle dage, hvor man bare lagde noget gift ud og gik på jagt efter den næste rotte. Derudover bliver folk altid glade for at se os. De har jo selv ringet efter os, fordi de ikke ved, hvad de skal gøre. 

Hvad er det klammeste ved dit job?

Når man kommer ud til en åben faldstamme, og man kan høre det pusle dernede i mørket. Nogle gange kan man endda se dem sidde og lure, fordi deres øjne lyser i mørket, eller når lygtens lys rammer dem. Så slår hjertet lige lidt hurtigere. Man skal tænke sig om, inden man flytter på noget. Det værste, jeg har prøvet, var, da jeg engang skulle fjerne en død rotte i en fælde i et køkkenskab. Da jeg løftede den, gik maven op på den, og det væltede ud med mider. Der tænkte jeg lige: 'Hvad fanden laver jeg her?'

Har du nogensinde overvejet at lave noget andet?

Jeg kunne godt tænke mig at komme lidt videre med noget projektledelse, men jeg forlader ikke rottebranchen. Jeg brænder virkelig for det.

ANNONCE
4 mænd med megaklamme job

SÆD­-TAPPEREN

Jes Fredslund servicetekniker og ornesædstapper, 49 år

Hvordan fik du dit job?

Jeg er uddannet landmand, men jeg så et opslag med et job, hvor man skulle passe orner, og så søgte jeg og fik jobbet. Jeg vidste godt, at man også skulle tappe sæd, men jeg vidste ikke, hvordan det foregik. Men det er faktisk meget let. Du skal ikke rykke i den eller noget. Du skal bare holde fast i den, for inde i en so sidder der også bare en muskel og klemmer sammen. Det tager mellem fem minutter og tre kvarter, så kommer ornen ned i en slags termokrus.

Hvad tænkte du selv om jobbet?

Hvis du havde spurgt mig for tyve år siden, om jeg ville have et job, hvor jeg tappede sæd fra orner, havde jeg sagt nej. Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle sidde og holde en grisepenis i hånden. Men de forklarede mig grundigt, hvordan jeg skulle gøre det, og så fik jeg lov at øve mig på de gamle orner i starten. De er de nemmeste. Men vi har altså altid handsker på!

Hvad siger andre om dit arbejde?

Det er meget forskelligt. Det handler nok om, hvordan man præsenterer det. Jeg har faktisk engang siddet og fortalt nogen til et sølvbryllup om mit arbejde. De rejste sig op og gik.

Hvad er det bedste ved jobbet?

Jeg er et godt sted med fine arbejdsforhold, og i de tyve år, jeg har været her, har jeg fået lov at udvikle mig og lave en masse forskelligt. Jeg troede kun, jeg skulle være her i to-tre år.

Hvad er det værste, du kan komme ud for på dit job?

Når nogen kommer til skade. Vi har jo at gøre med store handyr med skarpe tænder, og de kan godt blive aggressive, selv om det er sjældent. Og ja, når du
nu spørger mig, så kan det da godt ske, at der nogle gange er lidt tryk på sådan en orne, og alle der har haft det her job i en længere periode, har prøvet at få sæd i munden. Ornesæd smager ikke dårligt, men man sidder alligevel og spytter hele aftenen.

ANNONCE
4 mænd med megaklamme job

LIGLÆGEN

Nikolaj Friis Hansen Retsmediciner, 41 år

Hvordan fik du dit job?

Jeg blev færdig som læge i 2003 og fik en stilling som patolog. Det handler jo også om at obducere, men jeg ville gerne noget andet. Jeg tog et kursus

retsmedicin og fik job som retsmediciner i 2006. Fra dag ét var jeg sikker på, at det var det, jeg ville.

Hvad tænkte du selv om arbejdet?

Jeg tænkte på serien Quincy, jeg så som barn i 70'erne. Men det fede ved retsmedicin er, at man skal bruge hele sin uddannelse som læge. En hjertelæge kan for eksempel ikke reparere knogler. Jeg skal kunne lidt af det hele.

Hvad siger andre om dit job?

Folk spørger lidt mere, end hvis man siger, at man er revisor, tror jeg. Når det første chok har lagt sig, spørger de ind til det. Og man vælger jo selv, om man bliver fortørnet, når nogen for 200. gang spørger, om det ikke er et ulækkert job. Og ja, det er da den mindste kunst at gøre mit job til det ulækreste i verden, men jeg synes faktisk, det er federe at få folk til at forstå, hvad jeg laver.

Hvad er det bedste ved dit job?

Når pårørende ringer og spørger til en dødsårsag, og jeg kan
give dem et klart svar. Selv om svaret ikke er godt, kan de bruge det til at komme videre. Nogle gange er jeg med til at opklare drab, eller jeg laver gerningsmandsundersøgelser. Det er jo ikke alle vores patienter, som er døde.

Hvad er det klammeste ved dit job?

Der er meget ved mit job, der lugter utrolig dårligt. Men man lærer at ånde gennem munden. Nogle gange, når jeg går fra obduktionsstuen og er på vej i bad, kan jeg godt føle, at lugten hænger i mit tøj. Andre dage kan jeg stå med svært forrådnede lig, uden at det rører mig. Jeg står jo tit med lig, som lugter, men det er en del af jobbet, og min interesse for retsmedicin overskygger min væmmelse.

Artiklen er bragt første gang i M! nr. 208. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce