Magasinet M!

6 Supervulkaner

De seks såkaldte supervulkaner er mistænkt for at have startet istider, minimeret verdensbefolkningen og udryddet dinosaurerne. Så vi tænkte, du nok gerne ville vide, hvor de lå henne...

6 Supervulkaner

YELLOWSTONE, WYOMING, USA

SENESTE UDBRUD: For cirka 640.000 år siden

HVIS DET SKETE I DAG: Det kan virke utænkeligt, at supervulkanen i Yellowstone National Park skulle gå i udbrud i dag. Især når man tænker på, at det er over en halv million år siden, det skete sidst. Men forskere har fundet ud af, at vulkanens udbrud er sket med intervaller på cirka 600.000 år gennem klodens historie. Teoretisk set vil det sige, at Yellowstone er gået 40.000 år over tid. Med en energiudladning svarende til en million atombomber ville indbyggerne i staterne Wyoming, Idaho og Montana blive slået ihjel, mens resten af USA ville indhylles i vulkansk aske, som var det en stor sandkasse.

VILDSKABS-FAKTOR: 5 af 6

ANNONCE
6 Supervulkaner
6 Supervulkaner

VALLES CALDERA, NEW MEXICO, USA

SENESTE UDBRUD: For cirka 1,2 millioner år siden

HVIS DET SKETE I DAG: Flydende lava strømmede fra Valles Caldera for godt 60.000 år siden, men det er over en million år siden, supervulkanen i den amerikanske stat New Mexico har været i fuld udbrud. Hvis det sovende monster gik i udbrud, ville eksplosionen deformere store dele af den omkringliggende bjerggruppe, Jemez-bjergene. Og selvom Valles Caldera regnes for en af de mindre vulkaner i supervulkan-kategorien, undlader den ikke at udslette New Mexicos nært beliggende hovedstad, Santa Fe, og dens små 70.000 indbyggere, hvis den går i udbrud.

VILDSKABS-FAKTOR: 2 af 6

ANNONCE
6 Supervulkaner

LONG VALLEY, CALIFORNIEN, USA

SENESTE UDBRUD: For cirka 760.000 år siden

HVIS DET SKETE I DAG: Forskere spår, at et udbrud i Long Valley vil blive omkring 2.000 gange kraftigere end Mount St. Helens' udbrud i 1980 - det dødeligste og dyreste vulkanudbrud i USA's historie. Udover at slå 57 mennesker ihjel og forårsage ødelæggelser for fem milliarder kr., nedlagde Mount St. Helens' 600 km2 skov. At gange disse ødelæggelser med 2.000 virker absurd, men ikke desto mindre er krateret efter Long Valley-vulkanens seneste mega-udbrud på størrelse med Bornholm.

VILDSKABS-FAKTOR: 5 af 6

ANNONCE
6 Supervulkaner

LAKE TAUPO, NORDØEN, NEW ZEALAND

SENESTE UDBRUD: For 1.800 år siden

HVIS DET SKETE I DAG: New Zealands supervulkan formede ved Oraunui-udbruddet for 26.500 år siden et krater på størrelse med millionbyen Singapore. Størstedelen af dét krater er i dag kendt som søen Lake Taupo. På søbunden måler vulkanologer små bevægelser i jordskorpen, også kaldet seismisk aktivitet. Og selvom der ikke er nogen tegn på gentagelse af mega-udbruddet, kan man aldrig være sikker. I givet fald ville newzealænderne få et udbrud, der ville udrydde alt inden for en radius af 70 km, mens folk uden for cirklen ville få det svært ved at trække vejret i et metertykt aske-lag.

VILDSKABS-FAKTOR: 4 af 6

ANNONCE
6 Supervulkaner

LAKE TOBA, NORDSUMATRA, INDONESIEN

SENESTE UDBRUD: For cirka 73.000 år siden

HVIS DET SKETE I DAG: Det seneste udbrud menes at være det kraftigste i 25 millioner år. Hvis den gentog sig, ville supervulkanens askeskyer afskærme Jorden fra Solens stråler og derved skabe en såkaldt vulkansk vinter - fem-ti år med massiv nedkøling af jordkloden, en slags mini-istid. Faktisk mener visse forskere, at udbruddet for 73.000 år siden reducerede antallet af mennesker på Jorden til kun 10.000, hvorfra vi alle stammer.

VILDSKABS-FAKTOR: 6 af 6

ANNONCE
6 Supervulkaner

AIRA CALDERA, KYUSHU, JAPAN

SENESTE UDBRUD: For cirka 22.000 år siden

HVIS DET SKETE I DAG: Byen Kagoshima ligger inde i calderaen, som er det krater-lignende plateau, en supervulkan danner efter et udbrud. De 605.000 indbyggere ville blive blæst til atomer i løbet af få sekunder, hvis Aira-vulkanen skulle finde på at gå i udbrud. Og med 400 km3 materiale pumpende ud af den kystnære vulkan ville Japan blive udvidet med et nyt stykke land; Kagoshima-området blev faktisk dannet ved udbruddet for 22.000 år siden. Hvis det ikke sker, så huser den 20 x 20 km store caldera også én af Japans mest aktive vulkaner, Sakura-jima.

VILDSKABS-FAKTOR: 3 af 6

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce