Magasinet M!

De 3 største erhvervsskandaler i Danmark

Der har været adskillige skandaler gennem tiden, men især tre sager har involveret svindel på højeste plan. Læs her hvilke.

En af Danmarks største erhvervsskandaler ruller netop nu med OW Bunkers konkurs, beskyldninger om bedrageri og optakt til retsligt efterspil. Men hvad er det lige for en historie, OW Bunker er ved at skrive sig ind i? 

På de næste sider kan du læse om tre af de værste svindelsager i dansk erhvervslivs historie.

ANNONCE

Nordisk Fjer


Sagen kort: Nordisk Fjer går konkurs i 1991 på grund af gæld og svindel. Den nu berygtede virksomhed producerede og solgte dyner og puder. Sagen er flere gange nævnt som den største skandale i dansk erhvervsliv.

Han svindledeJohannes Petersen, administrerende direktør og arbejdende bestyrelsesformand i Nordisk Fjer.

Så meget blev der svindlet for: 3 milliarder kroner manglede i kassen, da selskabet gik konkurs i marts 1991.

Sådan gik det: Svindlen foregik bl.a. ved fiktive handler. Da en af disse handler blev afsløret i Børsen, begyndte sagen at rulle og kort tid efter begik Johannes Petersen selvmord.

Så meget mistede aktionærerne: 657 millioner kroner

ANNONCE

PFA-sagen


Sagen kort: I slut 90'erne vil den aarhusianske byggekonge Kurt Thorsen bygge en ferieby i Spanien og luksuslejligheder i Tuborg Havn. De store projekter skal garanteres af PFA. I 1999 tilstår Rasmus Trads, tidligere underdirektør i PFA, at han har forfalsket den administrerende direktør i PFA André Lublins underskrift. Kort tid efter bliver også Kurt Thorsen varetægtsfængslet. 

De svindlede: Entreprenøren Kurt Thorsen og tidligere direktør for PFA Byg Rasmus Trads. 

Så meget blev der svindlet for: 3,7 milliarder kroner.

Sådan gik det: Ved at forfalske den administrerende direktørs underskrift fabrikerede Rasmus Trads garantier til flere milliarder, som Kurt Thorsen opkøbte aktier og ejendomme for. I 2000 blev begge mænd dømt for bedrageri og dokumentfalsk. Kurt Thorsen blev dømt til seks års fængsel, mens Rasmus Trads fik fem år. Historien er notorisk for de interne kampe under retssagen mellem Rasmus Trads og Kurt Thorsen, ofte foran rullende kameraer.

ANNONCE

IT-Factory


Sagen kort: I 2008 bliver IT Factory kåret som Danmarks dygtigste it-virksomhed af Børsen. Selskabet ligger samtidig nummer ét på Computerworlds Top 100 IT, og i november får IT Factory titlen som "Entrepreneur Of The Year" i region København af revisorfirmaet Ernst & Young. Men 1. december bliver eventyret til et mareridt. Selskabet erklæres konkurs og den administrerende direktør Stein Bagger er forsvundet.

De svindlede: Administrerende direktør Stein Bagger og hans svenske makker Mikael Ljungman.

Så meget blev der svindlet for: Da IT-factorys korthus kollapser, mangler der værdier for næsten 1 milliard kroner. 

Sådan gik det: Ved at forfalske sin bestyrelsesformand Asger Jensbys underskrift svindler Stein Bagger med leasingkontrakter, og sammen med Mikael Ljungman holder han en såkaldt leasingkarrusel i gang. Da bedrageriet bliver opdaget, flygter Stein Bagger først til Dubai, senere til USA. Efter at have overgivet sig til de amerikanske myndigheder samarbejder Stein Bagger med det danske politi. I 2009 bliver både Stein Bagger og Mikael Ljungman idømt syv års fængsel. Stein Bagger er nu prøveløsladt.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce