Magasinet M!

Irish Republican Armys bombninger

IRA kæmpede for sin sag med terrorbombninger i både Nordirland og England - med mange tabte menneskeliv til følge. Her er tre af de mest blodige og berømte.

BLOODY FRIDAY

Hvornår: 21. juli 1972

Ofre: Ni døde og 130 sårede

Klokken 14:10 en varm julidag i 1972 rystede en bombe Smithfield Bus Station i Belfast, Nordirland. Men det var blot en af mange; over den næste time og tyve minutter lød yderligere 21 eksplosioner rundt omkring i den nordirske hovedstad.

Som ventet var Provisional IRA - den voldelige gren - ikke sene til at tage skylden. Bombningerne kom som en direkte konsekvens af Bloody Sunday et halvt år tidligere.

Selvom der var i alt 22 bomber, kostede kun to af bomberne - en ved en busstation, og en ved Cavehill Road - menneskeliv. IRA advarede via de lokale medier om de fleste af bomberne, hvilket var grunden til, at ikke flere blev dræbt.

ANNONCE

PUB-BOMBERNE

Hvornår: Oktober-november 1974

Ofre: 26 døde og 247 sårede

5. oktober 1974 var en dum dag at snuppe en pint på pubben Horse and Groom i den sydengelske by Guildford. Klokken halv ni om aftenen detonerede en tidsindstillet bombe i menneskemængden, som kostede fire britiske soldater og en civil livet. 65 blev såret.

Halvanden måned senere blev det endnu blodigere på to pubber i Birmingham. Klokken 20:17 flænsede en tidsindstillet bombe sig gennem Mulberry Bush Pubs fyldte lokaler og dræbte ti gæster. Ti minutter senere eksploderede en bombe på Tavern in the Town Pub og dræbte yderligere 11. Myndighederne opgjorde desuden antallet af sårede til 182.

Ti personer blev efterfølgende arresteret og idømt livstid for bomberne, men efter 15 år blev de alle løsladt, da det blev opdaget, at de ingen tilknytning havde til bombningerne.

ANNONCE

HARRODS-BOMBEN

Hvornår: 17. december 1983

Ofre: Seks døde og 90 sårede

Harrods, et af Londons mest berømte og besøgte stormagasiner, var i 1983 et oplagt mål for IRA. Præcis en uge før juleaften ringede en mand klokken 12:44 til en lokal velgørenhedsorganisation og advarede om, at der var en bombe placeret i en bil uden for Harrods.

Netop som politiet kørte frem foran den rigtige bil, en blå Austin 1300 GT, eksploderede den 14 kg tunge bombe. Politibilen skærmede for eksplosionen, som derfor 'kun' kom til at koste seks mennesker livet - heraf tre politifolk. Den blå Austin blev blæst op på taget af en nærliggende femetagers bygning.

ANNONCE
Del

Seneste nyt