Magasinet M!

Sportens største snydepelse

En samling af sportens mest spektakulære skandaler.

Handicap-hustlerne

Spanien

Hvornår: 2000

Ved handicap-OL i Sydney i 2000 vandt Spanien overlegent basketball-turneringen. Favoritterne fra Rusland fik gedigne prygl i finalen, som endte 87-63. Men da holdet vendte hjem til Spanien, brød skandalen ud. En af spillerne viste sig nemlig at være en undercover-journalist, der i en artikel kunne afsløre, at kun to af holdets 12 spillere reelt var handicappede. Guldmedaljerne måtte leveres tilbage, og en stor del af den spanske udtagelseskomite måtte trække sig (arkivfoto).

Se med på de næste sider.

ANNONCE

Hitlers højdefuser

Hermann Ratjen

Hvornår: 1936

Adolf Hitler var evigt forhippet på at bevise den ariske races overlegenhed, og det kom til udtryk ved OL i Berlin i 1936. For at være helt sikker på medaljer lod han den mandlige højdespringer Hermann Ratjen stille op i kvindernes højdesprings-konkurrence under navnet Dora. Men ak, Ratjen blev kun nummer fire (efter tre rigtige kvinder) og efter Anden Verdenskrig blev Dora genkendt på en restaurant - hvor han arbejdede under dåbsnavnet Hermann.

ANNONCE

Weahs falske fætter

Ali Dia

Hvornår: 1996

Southamptons manager, Graeme Souness, troede ikke sit eget held, da den verdensberømte AC Milan-spiller George Weah i 1996 ringede ham op. Weah kunne nemlig fortælle om sin fantastiske fætter, Ali Dia, der var klubløs på trods af sit kæmpe talent og sine imponerende 13 landskampe for Senegal. Souness signede straks spilleren og skiftede ham ind allerede i næste kamp mod Leeds. Men Dia var så håbløst ringe, at Souness skiftede ham ud igen efter 21 minutter - og indså, at det ikke var Weah, han havde haft i telefonen, men derimod Ali Dias agent.

ANNONCE

Verdens korteste maratonløb 

Rosie Ruiz

Hvornår: 1980

Et af de mest berømte snyderier i sportshistorien var Rosie Ruiz' meget korte Boston Marathon i 1980. Hun havde skrevet sig på deltagerlisten, men derefter stillede hun sig ind i menneskemængden blot en kilometer fra mål. Da hun så de forreste kvindelige deltagere nærme sig, hoppede hun ind på vejen og løb i mål, hvor hun blev kåret som vinder. Hun blev afsløret et par dage efter, fordi tilskuere kunne fortælle, at hun havde stået imellem dem under løbet.

ANNONCE

Reserve-blæren

Michel Pollentier

Hvornår: 1978

Siden 1971 er etape-vinderne i Tour de France altid blevet dopingtestet. Så da Pollentier kørte først over målstregen på kongeetapen Alpe d'Huez, blev han kaldt ind af kontrollanterne. De undrede sig over, at rytteren stod og pumpede albuen ind og ud som en anden sækkepibespiller. Pollentier blev bedt om at tage trøjen af, og det viste sig, at han have en pose udopet urin gemt i armhulen med en slange, der førte ned til skridtet. Hvad Pollentier havde dopet sig med, fandt de aldrig ud af, da han nægtede at levere sine egne affaldsstoffer.

ANNONCE

Tåge-tricket

Sylvester Carmouche

Hvornår: 1990

Sylvester Carmouche var en ukendt jockey, indtil han overraskende vandt et galopløb i den amerikanske stat Louisiana. Banen var dækket af tåge, og Carmouche så sit snit til at krydse banen og ride ind foran feltet på den modsatte side. Han vandt med 24 længder, hvilket gav anledning til mange mistænksomme spørgsmål. Der var nemlig ingen af de andre jockeyer, der havde set ham overhale fra bagerst i feltet, og Carmouches hest, Landing Officer, var desuden banens største outsider. Fuskerjockeyen blev frataget sejren og udelukket fra forbundet i ti år.

ANNONCE

Niekro-fil

Joe Niekro

Hvornår: 1987

Joe Niekro var i 1987 kaster for Minnesota Twins i den amerikanske baseball-liga. Under en kamp beskyldte modstanderholdets battere ham for at fuske med bolden. Så på dommerens ordre måtte Niekro tømme lommerne, der indeholdte en neglefil og et stykke sandpapir. Niekro havde brugt remedierne til at slibe boldens overflade mere ru, så han kunne give bolden et bedre skru. Han fik ti dages karantæne, men humoren overlevede: Niekro medbragte en slibemaskine, da han i karantæneperioden var gæst hos David Letterman.

ANNONCE

Maskulin løbekraft

Stella Walsh

Hvornår: 1927-1980

Stella Walsh vandt guld på 100 meter-distancen ved OL i 1932, og den imponerende kvinde satte ikke færre end 20 verdensrekorder i løbet af sin karriere. Men hun havde ikke rent mel i posen: I 1980 blev Walsh skudt under et røveri, og obduktionen afslørede hemmeligheden bag hendes succes: Stella Walsh havde både mandlige og kvindelige kønsorganer.   

ANNONCE

Glat som is

Jamie Sale og David Pelletier

Hvornår: 2002

Ved vinter-OL i Salt Lake City var det canadiske kunstskøjteløber-par Jamie Sale og David Pelletier (billedet) selvskrevne til guldet efter et fejlfrit gennemløb. Alligevel kårede dommerne det underlegne, russiske par som vindere. Kåringen bragte rygter om snyd op til overfladen, og samme aften brød den kvindelige franske dommer ud i gråd og indrømmede, at hun var blevet presset til at stemme på russerne af sit forbund. Forbundet viste sig senere at være bestukket af den russiske mafiaboss Alimzhan Tokhtakhounov.

ANNONCE

Brændende boksning

Sonny Liston

Hvornår: 1964

Sonny Liston skulle i 1964 forsvare sit mesterskab mod kometen Muhammad Ali. Liston var storfavorit, men Ali startede bedst og dansede rundt om mesteren. I fjerde omgang fik Ali pludselig en brændende fornemmelse i øjnene og havde svært ved at se. Liston havde nemlig smurt sine handsker med den creme, der bliver brugt til at lukke sår med. Det lykkedes dog den unge udfordrer at holde omgangen ud, blive behandlet i pausen og vinde kampen tre omgange senere. På grund af sejren var der ingen grund til at protestere, og Liston slap for straf - bortset fra, at Ali året efter slog ham ud i første runde i revanche-matchen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt