Magasinet M!

Verden mest forurenede steder

Blyforgiftning, kulstøv, radioaktivitet og byldepest. Selvom din nabo er en kemikaliefabrik, skal du være glad for, at du bor i Danmark og ikke et af disse otte steder.

Verden mest forurenede steder

8. Haina, Den Dominikanske Republik
Hvad: Bly
Blyholdige batterier er skyld i en massiv forurening i byen på den caribiske ø. Børnenes blyindhold i blodet er mere end ti gange den tilladte grænse i USA.

7. Ranipet, Indien
Hvad: Krom
Industribyen i det sydlige Indien lider af det såkaldte Erin Brockovich-syndrom efter filmen med Julia Roberts. Det vil sige, at grundvandet er så forurenet med krom, at det giver kræft og efter sigende "stikker som et insektbid," når man rører det eller indtager det.

6. La Oroya, Peru
Hvad: Bly, kobber, cadmium og zink
Byen i det centrale Peru med 35.000 indbyggere er hårdt ramt af flere årtiers mineproduktion, der har brugt forskellige kemikalier under forarbejdningen af metaller. Det betyder både forurenede floder og høje værdier af blandt andet bly i luften.

5. Linfen, Kina
Hvad: Kulstøv og arsenik
Udvaskning af fossilt brændstof betyder, at de tre millioner indbyggere slukker tørsten i arsenik-holdigt vand i løbet af dagen, mens kulfabrikkerne sørger for, at de kvæles i kulstøv om aftenen.

4. Kabwe, Zambia
Hvad: Bly
Den næststørste by i det sydafrikanske land var indtil 1994 hjemsted for en af verdens største blysmeltnings-fabrikker. Det betyder, at hele byen stadig er forgiftet med tungmetallet, der kan medføre hjerne- og nervedefekter hos fostre og nyfødte.

3. DzerzHinsk, Rusland
Hvad: Kemisk affald
Under Den Kolde Krig var byen med 300.000 mennesker centrum for den kemiske produktion i Sovjetunionen. Affaldet blev pumpet direkte ned i undergrunden. Det betyder, at den forventede levealder i byen er omkring 45 år - eller 20 år lavere end resten af Rusland.

2. Tjernobyl, Ukraine
Hvad: Radioaktivitet
Selvom det er 26 år siden, atomkraftværket i Tjernobyl nedsmeltede, er det stadig et af verdens mest radioaktive områder. Det betyder at 5,5 millioner mennesker stadig har en højere risiko for blandt andet kræft i skjoldbruskkirtlen.

1. Sumqayit, Aserbajdsjan
Hvad: Tungmetaller og olie
Byen med 275.000 indbyggere blev i 2008 den uheldige 'vinder' af Blacksmith-instituttets kåring af de mest forurenede steder i verden. Op til 120.000 ton kemisk affald, som for eksempel olie, kviksølv og andre tungmetaller, blev dumpet her årligt i Sovjet-tiden, og det har medført, at indbyggerne har mellem 22 og 51 % større risiko for at få en kræftsygdom end deres landsmænd.

ANNONCE
Del

Seneste nyt