Magasinet M!

Sådan får du din tatovering til at se godt ud i årevis

Hvis du går og pønser på at udsmykke din krop med din første tatovering eller blot gerne vil tilføje endnu en til din store "samling", så se her, hvordan du holder den på bedst mulige måde fremover.

Sådan får du din tatovering til at se godt ud i årevis

Det kan godt være, at en tatovering er permanent, men det betyder ikke, at den ser godt ud til evig tid. Den kan falme, blive sløret eller udspile sig, hvis du eksempelvis bliver tyk med årene (og det gør man - tro på undertegnede). Hvor hurtigt det sker, afhænger dog af en lang række faktorer. Faktorer, som du selv kan sætte dit præg på.

"Hvad du gør på både kort og lang sigt er virkelig vigtigt, når det kommer til at bevare din tatoverings udseende," siger Adam Friedman, professor i dermatologi på George Washington University, Washington DC, til Playboy.com.

Friedman har lavet en lille guide til, hvordan du får mest ud af din tatovering, så den ser frisk og skarp ud i årevis. Læs den herunder

ANNONCE
Sådan får du din tatovering til at se godt ud i årevis
På førstedagen

Gnub den med vaseline
En ny tatovering er i bund og grund en lille gruppe af meget små stiksår. Og som det er tilfældet med alle andre sår, sender din krop hvide blodlegemer og andre helbredende midler til det "skadede" sted på kroppen. Normalt er det en god ting. Men der kan opstå betændelse, der virkelig kan gøre stor skade på din nye blækklat, hvilket kan føre til, at din tatovering falmer kort tid efter. For at bekæmpe dette anbefaler Friedman, at man gnubber vaseline på sin nye tattoo. Det vil hydrere området og begrænse betændelsen. Nogle folk siger, at man ikke skal bruge vaseline, men disse er ifølge Friedman misinformeret. 

Vikl bandage rundt omkring
Du vil gerne vise omverdenen din tatovering, men du gør klogest i at dække og beskytte den i mindst 24 timer. Det giver din hud tid til at hele hurtigt og beskytter imod infektioner. Efter at have gnubbet vaseline på, dæk da din tatovering med bandage, der ikke klæber. Det vil sige ingen gaze - i hvert fald ikke den slags, som klæber sig til din skadede hud.

Drop antibiotika imod hudinfektioner
Antibiotika kan medføre en hudreaktion eller -allergi, som kan skade tatoveringens udseende. Nogle tatovører anbefaler dette, men der er virkelig ingen grund til at tage det, medmindre der er tegn på en infektion, hvilket der ikke bør være, hvis du bliver tatoveret et sted, som arbejder under gængse hygiejneforhold. Før tatovøren begynder at udsmykke din krop, spørg ham da, om han vil anbefale antibiotika. Hvis han siger ja, så skynd dig omgående væk.

ANNONCE
Sådan får du din tatovering til at se godt ud i årevis
De første to uger

Lad være med at skrubbe den
Du skal undgå at tørre området ud, da det vil gøre helingsprocessen længere, ligesom risikoen for infektioner øges. Men du må ikke skrubbe den. I stedet anbefaler Friedman at vaske tatoveringen én gang om dagen med noget mild sæbe. Efterfølgende bør du smøre noget fugtighedscreme på, mens området stadig er en smule fugtigt. Det gør, at fugtighedscremen trænger ind i tatoveringen, hvilket hjælper den med at hele hurtigere.

ANNONCE
Sådan får du din tatovering til at se godt ud i årevis
Resten af dit liv

Beskyt den imod sollys
At undgå UV-stråler er den vigtigste ting i forhold til at undgå, at tatoveringen falmer. UV-lys ælder huden hurtigere og bryder dens støttestrukturer ned. Det fører til rynker, udvidede blodkar og andre hudforandringer, som skader din tatoverings udseende. Det er bedst at dække din tattoo til, når du er udenfor. Hvis det ikke er muligt, bør du smøre solcreme med minimum en faktor 50 på den. 

Lev sundt
Din hud er din krops største organ og er stærkt forbundet med din overordnede sundhed. Sygdomme eller en usund livsstil kan føre til hudproblemer, hvilket kan fucke din tatoverings udseende godt og grundigt op. Så at få en tatovering er endnu en god grund til at spise rigtigt, træne, droppe rygningen og sørge for at passe på dig selv.

ANNONCE
Del

Seneste nyt